top of page
BE6DB673-4E6D-462D-9AAE-CDCCAE9AF6F5_1_2
sverigetipset logga_vit.png

6 tips för (nästan) zero-waste i husbilen

Alltså hur tusan skapas alla dessa soppåsar på ställplatsen? Vi har stannat över natten, lagat lite kvällsmat och frulle, badat, kollat film och inte mycket mer. Nu har vi två överfulla soppåsar med diverse (sorterat såklart) skit. Nej, här är ett område med förbättringspotential, som min mentor brukar säga.


Tips 1: Strunta i engångsmaterial - välj flergångsmaterial

Den stora boven i mina soppåsar var alla onödiga engångsgrejer - fryspåsar, sugrör, förpackningar, pappmuggar, torkpapper etc. Så innan du ger dig iväg, ta en koll i kylboxen och campingköket. Har du packat engångsgrejer eller flergångsgrejer? Här är sånt som är lätt att byta ut:

riktiga bestick istället för plastdito

byttor och lunchlådor istället för fryspåsar

tygtrasor istället för torkpapper

Plast/metall-muggar istället för pappmuggar

Hållbara tallrikar istället för papptallrikar

vaxduk istället för plastfolie


Tips 2: Preppa maten hemma

Istället för att köpa en massa plastförpackad färdigmat är det godare, billigare och smartare att laga maten hemma. Packa ner den i dina vanliga byttor och släng ner dem i kylboxen så är du redo att dra! För oss är zero-waste i vanen vårt mål men det är ta mig tusan inte lätt med alla förpackningar.


Tips 3: Köp inte vatten på flaska

Alltså gör det bara inte, ropar din plånbok och miljön i kör. Vi har varsin flergångsflaska som vi fyller på från vattendunken i köket eller när vi stannar på macken. Vill du stila lite så köp en termosflaska för iskallt vatten alltid.


Tips 4: Köp inte kaffe på pappmugg

Se tips 3. Fast för kaffe. Vi har varsin termosmugg här. Köper kaffe ibland, kokar eget på campingköket andra gånger.Tips 5: Packa om till reseförpackningar själv

Strunta i butikernas reseförpackningar med en matsked tvål i plasttub. Köp istället några små förpackningar som kan återanvändas och fyll på med egen tvål, schampo, hudkräm etc. Billigare blir det också, plus du får med dig dina favoritprodukter.

Tips 6: Lämna inget spår (och ta hand om andras skit)

Du har kört i timmar till favoritparkeringen vid strandkanten och förväntar dig en naturromantisk idyll när du kommer fram. Men hittar en sophög av plastförpackningar och några utbrända engångsgrillar. Det är tyvärr ingen ovanlig syn. Och om vi husbilscampare inte skärper oss snart kommer vi inte få stå på dessa parkeringar längre utan bli hänvisade till kommersiella campingplatser. Ta därför för vana att gå en liten skräprunda när du kommer till en ny plats. Med en soppåse och ett par diskhanskar så är det en ganska enkel insats som betyder enormt mycket för miljön och vårt anseende som husbilscampare.

Tänk om man förknippar oss som “dem som städar upp på våra parkeringsplatser” istället för “de som utnyttjar våra gemensamma parkeringsplatser som gratis hotell”. Gissa om politikerna skulle förbjuda husbilar på parkeringsplatser då.


Hur gör du för att skippa soporna när du är ute? Dela gärna dina tips!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
För sverigetips och små souvenirer:

Tackar!

D48FBA29-EE04-4DD4-88D9-AD4F77F27434-511

En reseblogg för hemkära

Sverigetipset är hemliga smultronställen, magisk natur, typiska turistfällor, småstadsidyller och rofyllda vandringsleder. Alltid billigt, enkelt och inrikes.  

Lite campervan, hundsnack och tankar kring hur en lever livet hållbart blir det också. 

Jag som skriver heter Mia, hunden på bilden heter Limpan. Till vardags jobbar jag som kommunikatör och formgivare. Och så driver jag butiken

Kommuntröjan - med oslagbara slogans från våra 290 kommuner.

Om du har frågor eller är intresserad av samarbete får du gärna mejla mig på hej@kommuntrojan.se

bottom of page