top of page
BE6DB673-4E6D-462D-9AAE-CDCCAE9AF6F5_1_2
sverigetipset logga_vit.png

Så får du mer ledig tid som frilansare

Hur skulle det se ut om du arbetade utvilad från en plats utan stress? Kan du ens föreställa dig det? Som frilansare är vi vana att vara tillgängliga dygnets alla timmar och svara på mejl, fixa buggar, posta på sociala medier, uppdatera hemsidan, ta samtal och den här listan kan ju liksom bara pågå…. Och på grund av alla dessa superduperviktiga måsten har vi fått för oss att vi absolut inte kan ta ledigt. Någonsin. Känner du igen dig? Jag gjorde det. Men jag kan lova att ditt företag inte kommer pulveriseras framför dina ögon om du skulle ta några dagar för dig själv. Lovar!

Här är min strategi för att kunna stänga igen datorn och checka ut lite då och då.
PREPPA

Nyckeln till frihet stavas PREPP! Preppa preppa och preppa. Om du jobbar digitalt så förbered allt innehåll och skriv inläggen som ska ut när du ligger i hängmattan. Jobbar du med produkter så se till att tillverka allt och skicka iväg innan du pyser iväg. Detta kräver lite (okej MYCKET) förberedelser innan din resa men frigör så himla mycket mentalt! Så värt jobbet att slippa tänka på annat än kvällens restaurangval under semestern.

Och du vet hur det går. Man loggar in för att BARA posta ett inlägg men du fastnar en timme framför datorn svarar på mejl, ändrar något på facebook, uppdaterar lagret undsowajter… medan ditt gäng står redo i badkläder. Gör inte så mot dig själv! Att preppa ger så mycket mental återkoppling, gör det möjligt att njuta av din välförtjänta semester. Låter det bra? Tänkte väl det!


AUTOMATISERA

Du vet allt det där jobbet du precis gjorde? Nu är det dags att automatisera det. Använd din plattforms planeringsverktyg. Jag använder Planoly för mitt Instagram och schemalägger inlägg direkt i Facebooks egna verktyg. Även annars schemalägger jag nästan alla inlägg och storys i Planoly, som ser till att flödet blir fint och taggarna relevanta. Funkar super!

Det bästa med detta då? Dina kunder och följare kommer inte ens märka att du är borta! De får samma innehåll från dig som de är vana vid, varje dag. Och du slipper vara där och trycka “publicera”. Vinst!


VAR TRANSPARENT

Även om ditt innehåll kommer ut som vanligt är det en god idé att vara öppen mot dina följare och kunder att inte du är där på några dagar. Inte bara får de tillfälle att önska dig trevlig semester, men de kommer ha förståelse för att dina svar blir senare än de är vana vid. Och vilken bra kombo - de är med på premisserna och respekterar ditt privatliv. Mitt favoritsätt att göra detta är att börja prata om min semester på sociala medier i god tid, typ två veckor innan ledigheten. Och ställa in mejlen på autosvar medans jag är borta. På så sätt kan mina kunder förstå varför jag inte svarar direkt på mejl. Och det får mig att slappna av lite mer, att jag inte behöver förklara för alla varför jag inte är vid datorn.


GÄNGET

Har du medarbetare som hjälper dig i ditt företag? Då är nu ett bra tillfälle att ge dem lite mer ansvar. Var tydlig med vad du förväntar dig under tiden du är borta - vad de har mandat att fatta beslut om. Förutsatt att du har gett dem rätt verktyg och tillit är det möjligt att dina medarbetare verkligen blommar ut under din frånvaro. Glöm bara inte att fel beslut ofta är bättre än inget beslut och att de troligtvis gör sitt absolut bästa för ditt företag. Så kasta bort föreställningen att du är DEN ENDA som kan ditt företag. Förbered noga, ge dem tydliga mandat och låt dem testa sina vingar!


ATT VILA ÄR INTE LÄTT

Ibland behöver du jobba på att vila lika mycket som … eh jobbet. Att vila är inte alltid lätt för mig. I många år trodde jag att jag bara inte var en sån som kunde koppla av… men allvarligt talat, vilket skitsnack! Jag hade bara inte övat tillräckligt på avkoppling. Eller tillåtit mig själv att tro att avslappning var för mig. Nu tillåter jag mig själv att checka ut ibland och litar på att min verksamhet inte kommer gå upp i rök av en långweekend i Skåne. För när du är utmattad, trött, stressad är det sååå svårt att vara kreativ och storslagen. Så vill jag inte att du heller ska känna!


Har jag övertygat dig om fördelarna med lite hopp och lek då och då? Det hoppas jag! För detta är ett område i frilanslivet som i alla fall jag inte tänkte så mycket på förut. Som får många bland oss kreativa frilansfolk att duka under av utmattning. Livet går ju inte ut på att samla ihop mest pengar, likes, titlar… Det är ju relationerna, hälsan och lyckan vi ska jaga. Håller du med?


Vill du ha fler tips hur du kan leva frilanslivet lite göttigare? Klickelicklicka här!


0 kommentarer
För sverigetips och små souvenirer:

Tackar!

D48FBA29-EE04-4DD4-88D9-AD4F77F27434-511

En reseblogg för hemkära

Sverigetipset är hemliga smultronställen, magisk natur, typiska turistfällor, småstadsidyller och rofyllda vandringsleder. Alltid billigt, enkelt och inrikes.  

Lite campervan, hundsnack och tankar kring hur en lever livet hållbart blir det också. 

Jag som skriver heter Mia, hunden på bilden heter Limpan. Till vardags jobbar jag som kommunikatör och formgivare. Och så driver jag butiken

Kommuntröjan - med oslagbara slogans från våra 290 kommuner.

Om du har frågor eller är intresserad av samarbete får du gärna mejla mig på hej@kommuntrojan.se

bottom of page